Εορτασμός της 25ης Μαρτίου

2016-04-05 20:15

Η Εθνεγερσία μέσα από τα μάτια καθηγητών και μαθητών μας

 

Μέσα σε μια ωραία ατμόσφαιρα στην φιλόξενη αίθουσα της Χριστιανικής Ένωσης Αιγίου,, γιορτάστηκε από την εκπαιδευτική κοινότητα του 2ου Γυμνασίου Αιγίου η Εθνεγερσία του 1821.

Η σχολική γιορτή η οποία ανταποκρίθηκε πλήρως στην ιστορική κληρονομιά της ημέρας, δικαίωσε τον πολυήμερο μόχθο μαθητών και εκπαιδευτικών που εργάστηκαν για την πραγματοποίησή της.

Η Επανάσταση εκτυλίχθηκε μπροστά στα μάτια του κοινού (στο οποίο περιλαμβάνονταν και πολλοί γονείς) ως αλληλουχία γεγονότων στενά δεμένων μεταξύ τους, με υψηλή συμβολική αξία (Άλωση Τριπολιτσάς, Καταστροφή της Χίου, Κίνημα του Φιλελληνισμού, Σουλιώτες, Πολιορκία και ηρωική έξοδος Μεσολογγίου).

Τα ποιήματα, οργανικά ενσωματωμένα στην ιστορική αφήγηση χειροκροτήθηκαν το ίδιο θερμά. Η Χορωδία του Σχολείου απέδωσε εκφραστικότατα ένα απόσπασμα από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Δ. Σολωμού (Μητέρα μεγαλόψυχη» και παράλληλα συνόδευσε τους χορευτές του τσάμικου (Κάτω στον Βάλτο) και του καλαματιανού (Μάνα μου τα κλεφτόπουλα).

Ιδιαίτερα θερμό ήταν το χειροκρότημα μετά το τέλος της παράστασης «Ιωάννης Καποδίστριας- Οι πρώτες ημέρες» όπου αποδόθηκαν θεατρικά οι πρώτες μέρες έλευσης του Καποδίστρια στην Ελλάδα, οι σχέσεις του με τους με τους αγωνιστές, οι ελπίδες και το όραμά του για την αναγέννηση του τόπου.

Ήταν μια, κατά γενική ομολογία, όμορφη γιορτή που οι παριστάμενοι την παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον από την αρχή μέχρι το τέλος.

Την ιστορική αφήγηση, τα ποιήματα και τη θεατρική παράσταση δίδαξαν η κ. Αλευρίτου Αγγελική και ο κ. Τσακελίδης Γεώργιος. Την Χορωδία δίδαξε η κ. Σώρα Μαριάννα και τους χορούς η κ. Δαδιώτου Μαρία. Στην ενδυματολογική επιμέλεια της γιορτής καθοριστική ήταν η συμβολή του κ. Σωτηρόπουλου Χρήστου.

Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε δημόσια το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 2ου Γυμνασίου Αιγίου για την χορηγία στην ενοικίαση παραδοσιακών στολών

Ευχαρισστούμε επίσης θερμά τον Χορευτικό 'Ομιλο Αιγίου για την παροχή ενδυμασιών της εποχής..

Το μεγαλύτερο «ευχαριστώ» γι’ αυτή την ωραία εκδήλωση ανήκει στους μαθητές και μαθήτριες του σχολείου που αφιέρωσαν μέρος του πολύτιμου χρόνου τους αλλά με μεράκι, υπομονή και επιμονή έδωσαν αυτό το θαυμάσιο αποτέλεσμα..