Εκπαιδευτικά Προγράμματα

«Crocus στον κήπο του σχολείου κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας»

 

Στο Πρόγραμμα Crocus, συμμετέχουν οι μαθητές ενός τμήματος του 2ου Γυμνασίου Αιγίου. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που πραγματοποιεί για τρίτη συνεχή χρονιά  το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας και απευθύνεται σε μαθητές ηλικίας 11 έως 18 ετών.

Το πρόγραμμα Crocus είναι ένας απτός τρόπος να γνωρίσουν οι νέοι άνθρωποι το θέμα του Ολοκαυτώματος και να ενισχυθεί η γνώση τους σχετικά με τους κινδύνους των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και της μισαλλοδοξίας. Αυτοί οι πόροι συμπληρώνουν το υπάρχον υλικό σχετικά με τον ρατσισμό και τη διαφορετικότητα. Ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός για το Ολοκαύτωμα στην Ιρλανδία παρέχει στα σχολεία βολβούς κίτρινου κρόκου για να φυτευτούν το Φθινόπωρο στη μνήμη του 1,5 εκατομμυρίου Εβραιόπουλων και των χιλιάδων άλλων παιδιών, που πέθαναν στο Ολοκαύτωμα. Τα κίτρινα άνθη φέρνουν στη μνήμη το κίτρινο άστρο του Δαβίδ το οποίο οι Ναζί υποχρέωναν τους  Εβραίους  να  φοράνε.  Ο κρόκος ανθεί στα  τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές του Φλεβάρη, κοντά στην παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος (27 Ιανουαρίου). Όταν οι άνθρωποι θαυμάζουν τα λουλούδια, τα παιδιά μπορούν να τους εξηγούν τι συμβολίζουν. Η ανάμειξη των παιδιών στη φύτευση των βολβών και η παρακολούθηση της ανάπτυξης των λουλουδιών, ενθαρρύνει τη συνεχή επιμόρφωση  σχετικά  με  τη σημασία της ανεκτικότητας και του σεβασμού.

Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αιγίου, φύτεψαν το πρωί της περασμένης Δευτέρας του δικούς τους βολβούς, συζητώντας και προβληματιζόμενοι για το νόημα και το συμβολισμό της  συγκεκριμένης κίνησης.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με υπεύθυνους εκπαιδευτικούς την διευθύντρια του σχολείου κ. Μαριάνθη Αυγέρη και τον κ. Γιώργο Τσακελίδη.