Δραστηριότητες

Με αφιέρωμα στην Μουσική και Γεύσεις της Ελλάδας αποχαιρέτισαν τη σχολική χρονιά μαθητές και εκπαιδευτικοί στο 2ο Γυμνάσιο Αιγίου

Η τελευταία μέρα στο σχολείο, ήταν μια από τις ωραιότερες που έχουν ζήσει μαθητές και εκπαιδευτικοί στο 2ο Γυμνάσιο Αιγίου. Κι αυτό γιατί διοργανώθηκε αφιέρωμα στις ελληνικές γεύσεις και την ελληνική μουσική με αποτέλεσμα μαθητές από κάθε τμήμα του σχολείου να συμμετέχουν ενεργά και ιδιαίτερα δημιουργικά σε όλες τις δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν.

Οι μαθητές, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας Οικιακής Οικονομίας Αγγελικής Μπάμπαλη, είχαν ετοιμάσει λαχταριστά φαγητά και γλυκίσματα από όλη την Ελλάδα κάνοντας παρουσίαση των γεύσεων που είχαν επιλέξει, σε ένα νοερό οδοιπορικό σε περιοχές όλης της Ελλάδας που φημίζονται για τα προϊόντα και τις ιδιαίτερες γεύσεις τους. Στο προαύλιο στήθηκε ένα μεγάλο τραπέζι με έντονο άρωμα Ελλάδας και όλοι οι μαθητές δοκίμασαν τις νοστιμιές που είχαν ετοιμάσει.

Ακολούθησε γιορτή –αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι, με την επιμέλεια και καθοδήγηση της καθηγήτριας Μουσικής Μαριάννας Σώρα και οι μαθητές μας διέπρεψαν στη μουσική, το τραγούδι και το χορό. Η συγκίνηση ήταν διάχυτη αφού ουσιαστικά η γιορτή αυτή ήταν ένας αποχαιρετισμός στους μαθητές της Γ΄γυμνασίου που ολοκλήρωσαν τη μαθητεία τους στο γυμνάσιο κρατώντας στο μυαλό τους εικόνες γεμάτες κέφι, γέλια, χαρά και ευτυχισμένες στιγμές!

Καλή πορεία στα νέα τους βήματα και Καλό Καλοκαίρι σε όλους

Λίγο πριν τις γιορτές….

Με αφιέρωμα στον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αιγίου παρουσίασαν μια πολύ όμορφη γιορτή στις 23 Δεκεμβρίου, στο φιλόξενο χώρο της Χριστιανικής Ένωσης Αιγίου.

Μαθητές που συμμετείχαν στο θεατρικό αλλά και στη Χορωδία, μας ταξίδεψαν στον μαγικό κόσμο της λογοτεχνίας αλλά και στο πνεύμα των Χριστουγέννων στέλνοντας διαχρονικά μηνύματα. Υπεύθυνοι της γιορτής ήταν η μουσικός του σχολείου κ. Μαριάννα Σώρα και ο καθηγητής θρησκευτικών κ. Χρήστος Σωτηρόπουλος.

Λίγο πριν τη γιορτή οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αιγίου, συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου επισκέφτηκαν το Πάρκο των Χριστουγέννων.

 

Δυναμικό «παρών» του 2ου Γυμνασίου Αιγίου στο Χριστουγεννιάτικο Πάρκο

Με πολύ κέφι και ζωντάνια, οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αιγίου έδωσαν δυναμικό «παρών» στα εγκαίνια του Χριστουγεννιάτικου Πάρκου του Δήμου Αιγιαλείας, συμμετέχοντας για πρώτη φορά φέτος με το δικό τους bazaar με χριστουγεννιάτικες κατασκευές.

Πρόκειται για μια δραστηριότητα που ξεκινά από τις αρχές της σχολικής χρονιάς και κορυφώνεται την περίοδο των Χριστουγέννων οπότε και παρουσιάζονται όλες οι χειροποίητες κατασκευές των μαθητών. Με όπλο τη φαντασία, την ευρηματικότητα και την καλή διάθεση , μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί συνεργάζονται για να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Γούρια, στεφάνια, ημερολόγια, χριστουγεννιάτικα δέντρα, υφασμάτινα στολίδια είναι μερικές από τις φετινές κατασκευές που εκτίθενται στο περίπτερο του 2ου Γυμνασίου Αιγίου στον κήπο των Υψηλών Αλωνίων.

Επίσης, μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αιγίου, βρίσκονται και στο Σπίτι των Ευχών για να βοηθήσουν μικρούς και μεγάλους να γράψουν τις δικές τους ευχές πάνω στ’ αστέρια!

Οφείλουμε ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε γονείς, εκπαιδευτικούς και επαγγελματίες του Αιγίου που στήριξαν την προσπάθεια των μαθητών και προσέφεραν τη βοήθεια τους αλλά και διάφορα είδη που αξιοποιήθηκαν στις κατασκευές!

Η σχολική κοινότητα του 2ου Γυμνασίου εύχεται σε όλους καλές γιορτές με υγεία και προκοπή!

 

Επίσκεψη- ενημέρωση μαθητών του 2ου Γυμνασίου Αιγίου στην Coca Cola Τρία Έψιλον

2016-03-29 20:12

Την Τρίτη 22 Μαρτίου 2016 ομάδα μαθητών(τριών) της Α΄ Γυμνασίου του σχολείου μας (όπως και άλλων Γυμνασίων της περιοχής μας), πραγματοποίησε εκπαιδευτική επίσκεψη στο εργοστάσιο της Coca Cola Τρία Έψιλον στην Τέμενη.

Στο εργοστάσιο έγιναν δύο δράσεις : 1) Ξενάγηση (άψογη, παρά το θόρυβο), σε όλο το χώρο του μοναδικού εργοστασίου στην Ελλάδα όπου γίνεται η εμφιάλωση του νερού «ΑΥΡΑ» και 2) Εκπαιδευτική ενημέρωση από το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό & την Αειφόρο Ανάπτυξη

(MIO-ECSDE / δίκτυο MEDIES ), με θέμα « Ο κύκλος του νερού στην πόλη». Στόχος του προγράμματος ήταν η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση μαθητών και δασκάλων σε θέματα διαχείρισης-ανακύκλωσης του νερού στο σπίτι , στην πόλη καθώς και συμβουλές εξοικονόμησης νερού. Το Γραφείο ( είναι ομοσπονδία ΜΚΟ που υποστηρίζει η Coca Cola) παρέδωσε έντυπο υλικό για δράσεις στο σχολείο, τόσο στους μαθητές όσο και στον συνοδό εκπαιδευτικό.

Φεύγοντας , όλοι έλαβαν από ένα αναμνηστικό δώρο και ένα μικρό γεύμα προσφορά του εργοστασίου. Η μετακίνηση των μαθητών(τριών) έγινε δωρεάν χάρη στην στήριξη της Σχολικής Επιτροπής Β/θμιας Εκπ/σης του Δήμου μας.

 

 

2ο ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ

Το σχολείο μας αποχαιρέτησε τη σχολική χρονιά 2015-2016 με τη συμμετοχή του  Πολιτιστικού Προγράμματος: «Διαβάζουμε βιβλία για τα βιβλία», λέσχη ανάγνωσης και εργαστήρι δημιουργικής γραφής στην εκπαιδευτική έκθεση εφηβικής δημιουργικότητας του 2ου Μαθητικού Φεστιβάλ Πολιτισμού και Τέχνης σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας που πραγματοποιήθηκε στο αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών στις 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 Ιουνίου 2016.

Συγχαρητήρια στους μαθητές-μέλη της Λέσχης Ανάγνωσης:

Δρόλια Κατερίνα, Πρίντζιο Λάμπρο, 

Σακελλάρη Ηλιάννα, Φίλη Σοφία, 

Νικολακόπουλο Ηλία, Νικολακοπούλου Αναστασία Ευαγγελία, 

Νικολακοπούλου Ιωάννα, Παναγοπούλου Αγγελική, 

Πρίντζιου Μαρία,  Φραγκούλη Βασιλική, 

Γαρταγάννη Φίλιππο, Γκοτσόπουλο Θάνο, 

Ηλιοπούλου Μαρία, Καρβέλα Νεφέλη, 

Κουφόπουλο Δήμήτρη, Λέκαϊ Αντονέτα, 

Μητροπούλου Φανή, Νικολοπούλου Δήμητρα, 

Σωτηρόπουλο Σωτήρη, Τατάζη Πέτρο

και στην υπεύθυνη καθηγήτρια, φιλόλογο 

Παναγιωτοπούλου Ελένη

 

 

 

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

2015-12-22 21:18

Συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «Η πράξη είναι που μετράει», πάνω από 20 μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αιγίου πέρασαν από τα λόγια στην πράξη: Για 3η συνεχή χρονιά, οργάνωσαν το Χριστουγεννιάτικο Παζάρι του σχολείου κατασκευάζοντας και δημιουργώντας δικά τους στολίδια. Με όπλο την φαντασία και υλικά χαρτί, ύφασμα, λουλούδια, γυάλινα  βάζα, τσίγκινα κουτάκια, μετέτρεψαν άχρηστα υλικά σε καλόγουστα  και μοναδικά στολίδια.

Στις 18 Δεκεμβρίου λειτούργησε για πρώτη μέρα το παζάρι και είχαν την ευκαιρία όχι μόνο οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές αλλά και οι γονείς να θαυμάσουν τις δημιουργίες των παιδιών τους.

Η δραστηριότητα εντάχθηκε σε πρόγραμμα εθελοντισμού που υλοποιείται στο σχολείο, με υπεύθυνες καθηγήτριες την Ελένη Παναγιωτοπούλου και την Αγάθη Δούκα. Οι μαθητές βγήκαν πολλαπλά κερδισμένοι αφού πέρα από την αξία του εθελοντισμού, συνειδητοποίησαν τη δυναμική που αναπτύσσεται μέσα από την οργάνωση και τη συνεργασία μιας ομάδας 

   

Περιβαλλοντική επίσκεψη

Ξενάγηση στη Γιάλοβα

 

Στο πλαίσιο της περιβαλλοντικής επίσκεψης που πραγματοποίησε το 2ο Γυμνάσιο Αιγίου στη περιοχή της Καλαμάτας (9-11 Μαΐου 2014), επισκέφθηκε και τη λιμνοθάλασσα της Γιάλοβας. Ο προστατευόμενος υγρότοπος (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000) φιλοξενεί περισσότερα από 270 είδη πουλιών (78 από αυτά έχουν αναγνωριστεί ως απειλούμενα), καθώς και έναν εντυπωσιακό αριθμό θηλαστικών, ερπετών, αμφίβιων και ψαριών.
Στόχος ήταν να αναδειχθεί η ιδιαίτερη περιβαλλοντική και οικολογική σημασία της περιοχής και συγχρόνως μέσα από τη βιωματική προσέγγιση να προβληματισθούν και να συνειδητοποιήσουν οι μαθητές τα προβλήματα που δημιουργεί η ανθρώπινη παρέμβαση σε αυτές τις περιοχές.
Η επαφή – γνωριμία με το πεδίο έγινε ιδιαίτερη, χάρις στον έμπειρο φακό του «ξεναγού», Κωνσταντίνου Φιλιππαίου. Με τη γνωστή αγάπη, θέληση, υπομονή, ανιδιοτέλεια και, προπάντων, οικολογική ευαισθησία που τον διακρίνει, κατάφερε να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές, να τους μεταδώσει την εμπειρία του και κυριολεκτικά, να τους μαγέψει ο ίδιος και, κατά προέκταση, η φύση. Δεν είναι υπερβολή να πούμε πως οι μαθητές, ακολουθώντας τις οδηγίες του, έτρεχαν πίσω του με τα κυάλια στα χέρια, για να παρατηρήσουν-αναγνωρίσουν ακόμα ένα πουλί του υγροβιότοπου.
Η ξενάγηση περιλάμβανε μικρή πεζοπορία γύρω από τη λίμνη, αλλά και στο περιβαλλοντικό μονοπάτι, καθώς και ενημέρωση για το παλιό αντλιοστάσιο. Εδώ, οι μαθητές εξέφρασαν την απορία τους για τη μη λειτουργία του και για το ρόλο της Πολιτείας.
Η δε διευθύντρια του σχολείου, Αγγελική Αλευρίτου, ως υπεύθυνη του περιβαλλοντικού προγράμματος με τίτλο «Ελληνικοί Υδροβιότοποι Χλωρίδα και Πανίδα της Λίμνης Αλυκής», ολοκλήρωσε την ενημέρωση, ανακαλώντας στη μνήμη των παιδιών τα κοινά στοιχεία των υγροτόπων που μελέτησαν-ερεύνησαν τη φετινή χρονιά.
Με την ευκαιρία, η περιβαλλοντική ομάδα εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες της στον Κ. Φιλιππαίο για την πολύτιμη βοήθειά του και ελπίζει σε μελλοντικές συνεργασίες!
Ευχαριστούν θερμά, όμως, και τη διεύθυνση του Costa Navarino και συγκεκριμένα τον κ. Φώτη Σταυριανόπουλο, «για την ευγενική υποδοχή, αλλά και κατατοπιστική ενημέρωση που μας έγινε στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα Natura hole. 
Ένα μεγάλο ακόμα ευχαριστώ και πολλά συγχαρητήρια στην Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και στον κ. Σπύρο Ψύχα, για τις κατατοπιστικές οδηγίες και το πολύτιμο υλικό που μας παραχώρησε, πράγμα που αποδεικνύει το πραγματικό ενδιαφέρον της για την περιοχή».

           

 

Μαθητές μας επισκέπτονται το Εβραϊκό Μουσείο στην Αθήνα

Το Εβραϊκό Μουσείο στην Αθήνα επισκέφτηκαν μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αιγίου που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Νοιάζομαι και δρω» που υλοποιείται τη φετεινή χρονιά στο σχολείο στο πλαίσιο των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας. Ειδικότερα συμμετείχαν μαθητές από τα προγράμματα «Crocus, στον κήπο του σχολείου κατά της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού» και «Η πράξη είναι που μετράει». Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016.

Στόχοι της επίσκεψης ήταν να ενημερωθούν και να γνωρίσουν με βιωματικό τρόπο οι μαθητές/τριες, το Εβραϊκό ολοκαύτωμα και τί συνέβη κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρώπη και στην Ελλάδα, να συνειδητοποιήσουν την αγριότητα και τη ματαιότητα του πολέμου, να εκτιμήσουν την αξία της ειρήνης που αποτελεί βασικό παράγοντα για την προσωπική, κοινωνική, πολιτιστική εξέλιξη κάθε ανθρώπου αλλά και οργανωμένων κοινωνιών και κρατών ώστε να αναπτύξουν την συνείδηση του ενεργού πολίτη για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι μαθητές ξεναγήθηκα στους χώρους του Μουσείου και ενημερώθηκαν για την ιστορική διαδρομή των Εβραίων της Ελλάδας και της τύχης των εβραϊκών συναγωγών που λειτουργούσαν στον ελληνικό χώρο. Επίσης ενημερώθηκαν για το εβραϊκό ολοκαύτωμα για την τύχη παιδιών που χάθηκαν κατά τη διάρκεια της Κατοχής.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν του χώρους της Αρχαίας Αγοράς στο κέντρο της Αθήνας και επέστρεψαν πλούσιοι από εμπειρίες στο Αίγιο.

 

 

Ειδικοί επιστήμονες ενημερώνουν και συζητούν με τους μαθητές μας

Δύο πολύ σημαντικές εκπαιδευτικές παρεμβάσεις για τους μαθητές του σχολείου μας πραγματοποιήθηκαν με στόχο να ενημερωθούν από ειδικούς επιστήμονες για θέματα τους απασχολούν και να συζητήσουν μαζί τους θέματα που τους προβληματίζουν. Και οι δύο παρεμβάσεις έγινα σε συνεργασία με το Τμήμα Αγωγής Υγείας της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ν. Αχαΐας.

Αρχικά η ψυχολόγος από το «Χαμόγελο του Παιδιού» κ. Τσονοπούλου, επισκέφτηκε το σχολείο μας και μίλησε με τους μαθητές της Α’ τάξης σχετικά με την κακοποίηση, τη σχολική βία και τον εκφοβισμό. Με βιωματικό τρόπο και αμεσότητα, επικοινώνησε με τους μαθητές μας και συζήτησε μαζί τους θέματα που τους αφορούν. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν από την συζήτηση την οποία παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον.

Λίγες ημέρες αργότερα, εθελοντές του Ομίλου ΑγκαλιάΖΩ επισκέφτηκαν το σχολείο μας και μίλησαν στους μαθητές της Γ΄τάξης τόσο για τη σημασία της διατροφής στην πρόληψη του καρκίνου αλλά και για το κάπνισμα και την πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα. Συγκεκριμένα μίλησε η πνευμονολόγος κ. Μαρία Τσουκαλά, η διαιτολόγος- διατροφολόγος κ. Ιωάννα Ράπτη και εκ μέρους των εθελοντών του ΑγκαλιάΖΩ η κ. Παπαχρυσανθάκη. Η συζήτηση ήταν ιδιαίτερα παραγωγική και πολλοί μαθητές μας κουβέντιασαν απορίες παίρνοντας έγκυρες απαντήσεις.

   κ.Μαρία Τσουκαλά                                                                                                                                                             

                      

                                                                                                                           

κ.Ιωάννα Ράπτη

     κ. Παπαχρυσανθάκη

Συμμετοχή μαθητών μας σε αγώνα ανώμαλου δρόμου

Στον  Αγώνα επί ανωμάλου εδάφους που διεξήχθη στην Αγιά Πατρών στις 21 Ιανουαρίου 2016 συμμετείχε το 2ο Γυμνάσιο Αιγίου με τέσσερις μαθητές του.

Πρόκειται για την Ανδριοπούλου Δήμητρα  που διακρίθηκε 5η μεταξύ των 60 κοριτσιών από σχολεία της Αχαΐας που έτρεξαν 2 χιλιομ., τον Πλατυκώστα Δημήτρη που διακρίθηκε 5ος μεταξύ των 94 αγοριών που έτρεξαν 3 χιλιομ. και τους Σταθακόπουλος Παναγιώτη και Δημήτρη  Κουφόπουλο.

Η εκπαιδευτική κοινότητα του 2ου Γυμνασίου Αιγίου τους συγχαίρει για τη συμμετοχή τους και τους εύχεται πάντα να προχωρούν με γνώμονα το «ευ αγωνίζεσθαι» σε κάθε πτυχή της ζωής τους!   

Ασφάλεια στο διαδίκτυο

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ομιλία του κου Σφακιανάκη που παρακολούθησαν μαθητές μας

Αποκαλυπτική, επίκαιρη και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα για τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αιγίου αλλά και όλους τους ακροατές, ήταν η ομιλία του στρατηγού, επικεφαλής της Ομάδας Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος κου Σφακιανάκη, που βρέθηκε το πρωί της 16ης Δεκεμβρίου  στο Αίγιο και μίλησε στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Απόλλων».

Ο κ. Σφακιανάκης, προσκεκλημένος του Δήμου Αιγίου και της Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, κέρδισε το ενδιαφέρον και την προσοχή εκατοντάδων μαθητών από διάφορα σχολεία της Αιγιάλειας  που παρακολούθησαν την ομιλία. Αυτοπαρουσιάστηκε ως «απλός άνθρωπος, ένας στρατιώτης» που δίνει μαζί με την ομάδα του  24 ώρες το 24ωρο  μάχη για την ασφάλεια στο διαδίκτυο. «Δεν το κάνω για τα  ‘μπράβο’ αλλά αυτό είναι το καθήκον μας» είπε χαρακτηριστικά στους μαθητές, συμπληρώνοντας: «Το ηλεκτρονικό έγκλημα είναι επιστήμη και το αντιμετωπίζουμε με επιστήμονες. Είμαστε οι πρώτοι στην Ευρώπη, είμαστε πολεμιστές! Στόχος μας είναι να σας βάλουμε στο διαδίκτυο με ασφάλεια και κανόνες».

Παραστατικός, με οικείο και γλαφυρό τρόπο, πολλά παραδείγματα, video αλλά και στατιστικά στοιχεία, θέλησε  όπως είπε στην αρχή της ομιλίας του «να πείσει τους μαθητές να προσέχουν τι γράφουν στο διαδίκτυο γιατί ό,τι γράφουν δε διαγράφεται ποτέ!».

Ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει ανωνυμία στο διαδίκτυο,  πως  ό,τι διαβάζουμε δεν είναι πάντα αλήθεια, ότι πρέπει πάντα να επαληθεύουμε την πηγή απ΄ όπου αντλούμε τις πληροφορίες μας, ότι στο διαδίκτυο δεν είμαστε ποτέ απόλυτα προστατευμένοι τονίζοντας ωστόσο: « Στο διαδίκτυο υπάρχουν 98% θετικά στοιχεία και μόνο 2% αρνητικά. Γι’ αυτά όμως (τ’ αρνητικά) πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί». Μεταξύ αυτών η παιδική πορνογραφία, ο εθισμός στο διαδίκτυο (η Ελλάδα είναι πρώτη στην Ευρώπη) το cyberbullying,  η δικτύωση μας στα social media.

Απευθυνόμενος στους γονείς συνέστησε ότι η μοναδική συμβουλή που μπορεί να τους δώσει είναι ότι η αγάπη και η επικοινωνία με τα παιδιά τους είναι ο καλύτερος τρόπος πρόληψης.

Απαντώντας σε ερώτηση μαθητή του 2ου Γυμνασίου Αιγίου για το πώς αποφάσισε να κάνει αυτή τη δουλειά, απάντησε: «Από μικρός είχα τη φλόγα και μου άρεσαν οι υπολογιστές. Σπούδασα ανάλυση και προγραμματισμό και βήμα –βήμα κατάφερα να πετύχω το στόχο μου!»

«Διαλυτικό της αγάπης» χαρακτήρισε τον υπολογιστή ο Μητροπολίτης κ.κ. Αμβρόσιος που μίλησε στους μαθητές στο τέλος της εκδήλωσης, παρομοιάζοντας τον υπολογιστή με ένα μαχαίρι : «Πρέπει να ξέρεις να το χρησιμοποιείς με ασφάλεια, γιατί διαφορετικά είναι πολύ εύκολο να κοπείς» παρατήρησε.

Είναι γεγονός ότι η εκδήλωση προβλημάτισε αρκετά τους μαθητές για την χρήση που κάνουν  στο διαδίκτυο, το χρόνο που περνούν σε αυτό και ίσως η ομιλία αυτή αποτελέσει την αρχή για να θέσουν σε διαφορετική βάση την σχέση τους με τον υπολογιστή! 

 

Όταν η… κυρά Παραμυθού του 2ου Γυμνασίου Αιγίου συνάντησε…το Χαμόγελο του Παιδιού

Ήταν μια συνάντηση ξεχωριστή, με πολύ συγκίνηση, χαρά, αγωνία αλλά και μαγεία…όπως ακριβώς συμβαίνει στα παραμύθια!

Η κυρά Παραμυθού ξεκίνησε από τη Λέσχη Ανάγνωσης του 2ου Γυμνασίου Αιγίου, όταν η υπεύθυνη, φιλόλογος κα Ελένη Παναγιωτοπούλου ζήτησε από τους μαθητές της να δημιουργήσουν ένα παραμύθι αφιερωμένο στα βιβλία.

Οι μαθητές ανταποκρίθηκαν και το αποτέλεσμα ήταν πράγματι εντυπωσιακό! Τα τρία ωραιότερα παραμύθια, αποφάσισαν να τα διαβάσουν στα παιδιά του Χαμόγελου του Παιδιού.

Η συνάντηση έγινε το απόγευμα του περασμένου Σαββάτου 12 Δεκεμβρίου 2015 και εκεί  η ανέμη του παραμυθιού άρχισε να «ξετυλίγεται»…

Οι μαθητές του 2ου Γυμνασίου διάβασαν τα παραμύθια τους, που τα άκουγαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, περιέργεια, αγωνία αλλά και έκπληξη οι μικροί οικοδεσπότες. Η μαγεία σκορπίστηκε λίγο αργότερα, όταν όλα μαζί τα παιδιά άρχισαν να ζωγραφίζουν, να δημιουργούν, να συνεργάζονται, να γελούν, να χαίρονται, να παίζουν και να επικοινωνούν! Λίγο αργότερα οι μαθητές της Λέσχης Ανάγνωσης άνοιξαν και το μαγικό κουτί που είχαν φέρει μαζί τους: Ήταν γεμάτο βιβλία που δώρισαν οι μαθητές στα παιδιά από το Χαμόγελο του Παιδιού.

Το βιβλίο, το παραμύθι και η αγάπη που τόσο απλόχερα και αυθόρμητα μοιράζονται τα παιδιά, είχαν κάνει το θαύμα τους!   

 Αξίζει να σημειωθεί ότι η δραστηριότητα εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Η πράξη είναι που μετράει» με θέμα τον εθελοντισμό, που υλοποιείται τη φετινή χρονιά στο 2ο Γυμνάσιο Αιγίου, με υπεύθυνες εκπαιδευτικούς την Ελένη Παναγιωτοπούλου και την Αγάθη Δούκα. 


 

Νέοι μηχανικοί...του 2ου Γυμνασίου Αιγίου

Νέοι μηχανικοί …με μεγάλες προοπτικές

Με ζήλο, ευρηματικότητα και ιδιαίτερη ζωντάνια ομάδα μαθητών του 2ου Γυμνασίου Αιγίου, συμμετείχε στο Forum Ανάπτυξης που διεξήχθη στην Πάτρα στις 21 και 22 Νοεμβρίου 2015, όπου παρουσιάστηκαν καινοτόμες δράσεις μαθητών από σχολεία της Αχαΐας.

Οι μαθητές μας -οι Spoiler όπως ονομάζονται- παρουσίασαν τα στάδια κατασκευής ενός σπορ αυτοκινήτου βασισμένου σε σχέδιο της Lamborghini Reventon, το οποίο θα μπορεί να κινείται με πεντάλ. Μάλιστα στην αίθουσα του συνεδρίου, είχαν μεταφέρει και παρουσίασαν δύο μοντέλα ποδηλάτων που είχαν μετατρέψει σε σπορ μηχανές.

Η παρουσίασή τους κέρδισε τις εντυπώσεις αλλά και το χειροκρότημα των παρευρισκόμενων, οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από την ευρηματικότητα, τη ομαδική συνεργασία, τη μεθοδικότητα αλλά και το μέγεθος της κατασκευής των μαθητών, οι οποίοι αν και είχαν λίγα μέσα στη διάθεσή τους κατάφεραν να προχωρήσουν τόσο πολύ την ιδέα τους.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν και άλλα σχολεία της Πάτρας, ενώ παρούσα ήταν και η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας κα Πιερρή, η οποία συνεχάρη τους μαθητές μας, συζήτησε μαζί τους για την παρουσίασή τους και τους ενθάρρυνε να συνεχίσουν το έργο τους αξιοποιώντας τη δύναμη τους μυαλού τους. Παρών ήταν και ο κος Γιώργος Ζησιμόπουλος, υπεύθυνος του ΕΚΦΕ Αιγίου, που επίσης συνεχάρη τους «Spoiler».

Οι μαθητές συνοδεύονταν από τους γονείς τους, τη Διευθύντρια του σχολείου κα Αυγέρη Μαριάνθη και την υποδιευθύντρια κα Δούκα Αγάθη.

 

17 Νοεμβρίου 2015

Οι μαθητές μας τιμούν την επέτειο της 17ης Νοεμβρίου

Υποδυόμενοι τους εαυτούς τους, μαθητές του σχολείου μας που συμμετείχαν στη γιορτή της 17ης Νοεμβρίου, «ξεδίπλωσαν» το νόημα της ημέρας, όπως θα έκαναν μεταξύ τους, στην παρέα τους, στο πλαίσιο μιας εργασίας…

Στη γιορτή του σχολείου που παρουσιάστηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αιγίου, οι μαθητές έγιναν πρωταγωνιστές και με βιωματικό τρόπο, διαδήλωσαν, διαμαρτυρήθηκαν, αγωνίστηκαν, ως σημερινοί νέοι, φωνάζοντας συνθήματα ανάλογα με τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου: Ειρήνη, ελευθερία, παιδεία!

Με ευρηματικό τρόπο, οι δύο υπεύθυνες καθηγήτριες που είχαν αναλάβει τη γιορτή, η φιλόλογος Ελένη Παναγιωτοπούλου και η καθηγήτρια Αγγλικών Δήμητρα Κατσούλη, μέσα από δρώμενα, θεατρικά μονόπρακτα αλλά και τραγούδια, βοήθησαν τους μαθητές να ενημερωθούν, να αναζητήσουν τη σημασία και το νόημα της ημέρας και φυσικά να προβληματιστούν για την συμβολή του σύγχρονου ανθρώπου στη διεκδίκηση αξιών και ιδανικών.

Αξίζουν σε όλους πολλά συγχαρητήρια!

Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας

Φωτογραφίες από την επίσκεψη μαθητών του σχολείου μας στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών όπου παρακολούθησαν παρουσίαση-διάλεξη με θέμα "Πως λειτουργεί το κινητό τηλέφωνο"

Εθνική Λυρική Σκηνή

Την Παρασκευή στις 6 Νοεμβριου η χορωδία του Γυμνασίου μας έζησε μια πρωτόγνωρη για πολλούς καλλιτεχνική εμπειρία:παρακολούθησε την οπερα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής " Οι παλιάτσοι" του Ρουτζέρο Λεονκαβάλλο. Η Εθνική Λυρική Σκηνή δίνει την ευκαιρία στους μαθητές της χώρας με την όπερα της βαλίτσας, όπως λέγεται επειδή μετακινείται, να απολαύσουν ένα θέαμα υψηλής τέχνης που συνδυάζει τραγούδι από εξαιρετικές φωνές, κίνηση και υποκριτική. Στις φωτογραφίες οι μαθητές μας με κάποιους από τους πρωταγωνιστές μπροστά στην είσοδο του " Απόλλωνα"

Συνομιλία με Ολυμπιονίκες

Μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αιγίου συνομιλούν με χρυσούς Ολυμπιονίκες

Μια μοναδική εμπειρία είχαν μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αιγίου, πριν από λίγες ημέρες στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων που υλοποιήθηκαν στο σχολείο με αφορμή την 2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού.

Είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μέσω Skype με δύο χρυσούς Ολυμπιονίκες, δύο ανθρώπους που έκαναν τους Έλληνες να ριγήσουν πολλές φορές από συγκίνηση και ενθουσιασμό και δόξασαν την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου: τον Νίκο Κακλαμανάκη και τον Πύρρο Δήμα.

Οικείοι, προσιτοί και ιδιαίτερα ευχάριστοι, κουβέντιασαν με τους μαθητές, απάντησαν στις ερωτήσεις τους και τους συμβούλευσαν για την ζωή και τους αγώνες που καλούμαστε όλοι να δίνουμε καθημερινά!

 

Μήνυμα αισιοδοξίας, τόλμης και αποφασιστικότητας από τον Νίκο Κακλαμανάκη

Μέρες πριν οι μαθητές είχαν ετοιμάσει τις ερωτήσεις τους και με ζωντάνια, αυθορμητισμό και φυσικά ευγένεια, συνομίλησαν με το «παιδί του ανέμου» όπως έχει χαρακτηριστεί ο Νίκος Κακλαμανάκης, ρωτώντας τον πολλά σχετικά με τα πρώτα του βήματα στο αθλητισμό, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στην πολύχρονη πορεία του, τις καλές και τις κακές στιγμές αλλά και την απερίγραπτη συγκίνηση που ένιωσε πολλές φορές τιμώντας τους Έλληνες και την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου!

«Συνάντησα πολλές δυσκολίες και κάποιες στιγμές σκέφτηκα να τα παρατήσω! Όμως χαμένος είναι ο αγώνας που δεν έχει δοθεί ποτέ. Έτσι συνέχισα να προσπαθώ και η προσπάθεια με δικαίωσε!» είπε ο Νίκος Κακλαμανάκης στους μαθητές.

Αναφέρθηκε στα παιδικά του χρόνια, όσα στερήθηκε για να πετύχει το στόχο του, τονίζοντας: «Ό,τι έκανα, το έκανα με χαρά! Κάθε μέρα γινόμουν καλύτερος!»

Προέτρεψε τους μαθητές ν’ αγωνίζονται στη ζωή τους, να δίνουν μάχες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ζωή είναι σαν ένα βιβλίο. Κάποιοι διαβάζουν μόνο την πρώτη σελίδα και έτσι χάνουν το νόημα και τη γοητεία. Εσείς πρέπει να διαβάζετε όλο το βιβλίο….Μην εγκαταλείπετε την προσπάθειά σας σε όλα τα επίπεδα!»

 

Πύρρος; Δήμας: «Θέλω τα παιδιά μου ν’ ακολουθήσουν τα όνειρά τους»

Ιδιαίτερα ευχάριστη ήταν η συνομιλία των μαθητών και με τον άλλο σπουδαίο Ολυμπιονίκη, τον Πύρρο Δήμα. Όταν ρωτήθηκε αν υπήρχε κάποια επιρροή από το περιβάλλον του για να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο άθλημα, απάντησε: «Και ο πατέρας μου είχε ασχοληθεί με τα βάρη και τον αθλητισμό γενικά αλλά η απόφαση ήταν δική μου. Φυσικά υπήρξαν στην πορεία μου πολλές δύσκολες στιγμές. Σκέφτηκα να τα παρατήσω. Αλλά τελικά όταν θες κάτι πολύ δεν τα παρατάς!»

Η ζωή του άλλαξε όταν έκανε οικογένεια. Όταν ρωτήθηκε αν βρήκε δυσκολίες όταν έκανε οικογένεια μας είπε πως και βέβαια υπήρχαν δυσκολίες και οι πιο πολλές από την ώρα που ήρθαν τα παιδιά καθώς δεν τα έβλεπε σχεδόν καθόλου με τους αγώνες και για αυτόν τον λόγο η μεγάλη του κόρη δεν θέλει να ασχοληθεί με τα αθλήματα, αν και κάνει χορό, γιατί πιστεύει πως της πήρε μακριά τον μπαμπά της.

Οι μαθητές ζήτησαν να μάθουν από τον Πύρρο Δήμα ποια είναι τα όνειρά του αυτή την στιγμή και απάντησε: «Θέλω τα παιδιά μου να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους»

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθοριστικό ρόλο στον προγραμματισμό της συζήτησης με τους δύο Ολυμπιονίκες διαδραμάτισε ο δημοσιογράφος κος Μιχάλης Μπέσκος, τον οποίο και ευχαριστούμε για τη βοήθειά του.

 

Η συνομιλία με τον Νίκο Κακλαμανάκη

Κακλαμανάκης from on Vimeo.

 

Η συνομιλία με τον Πύρρο Δήμα

Πύρρος Δήμας from on Vimeo.

2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Μήνυμα συναδέλφωσης και αλληλεγγύης

από τους μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αιγίου

Με πολύ κέφι, αυθορμητισμό, ομαδικότητα και συνεργασία, γιόρτασε η μαθητική κοινότητα του 2ου Γυμνασίου Αιγίου τη 2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού που ήταν αφιερωμένη στους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Η έναρξη των εκδηλώσεων έγινε με το άκουσμα του Ολυμπιακού Ύμνου, ενώ στη συνέχεια οι μαθητές ενημερώθηκαν από τη διευθύντρια του σχολείου για το περιεχόμενο και τη σημασία της ημέρας. Ακολούθως όλες οι τάξεις είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν video- ντοκιμαντέρ για την ιστορία των ολυμπιακών αγώνων και των παραολυμπιακών, ενώ παρακολούθησαν και ένα απόσπασμα από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων που έγιναν στην Αθήνα το 2004 και είχαν εντυπωσιάσει την παγκόσμια κοινότητα!

Το πρόγραμμα δράσεων που υλοποίησαν οι μαθητές του σχολείου, περιελάμβανε βιωματικές δράσεις με ιστορίες ολυμπιονικών που αγωνίστηκαν και πρεσβεύουν τις αξίες του ολυμπισμού, καλλιτεχνικές δημιουργίες με την κατασκευή κολλάζ όπου οι μαθητές έγραψαν και συνέθεσαν τα δικά τους μηνύματα και δράσεις στους υπολογιστές όπου τα παιδιά δημιούργησαν διαφάνειες σχετικές με τους ολυμπιακούς!

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με αθλοπαιδιές στο προαύλιο του σχολείου, όπου μαθητές της Α’ τάξης διαγωνίστηκαν σε τσουβαλοδρομίες και το γνωστό «μαντηλάκι», παιχνίδια προσαρμοσμένα στο πνεύμα της ημέρας, ενώ οι μαθητές της Β’ και Γ’τάξης συμμετείχαν σε παιχνίδια καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης.

Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με δρώμενο σχετικό με τους πέντε Ολυμπιακούς Κύκλους, όπου οι μαθητές κρατώντας τους στα χέρια έστελναν το δικό τους μήνυμα συναδέλφωσης, αλληλεγγύης και φιλίας, μήνυμα ιδιαίτερα επίκαιρο στην εποχή μας!

    Ευχαριστήριο
Η σχολική κοινότητα του 2ου Γυμνασίου Αιγίου, οφείλει να ευχαριστήσει δημόσια την εταιρία EXPERT- TOOLS του κου Παναγόπουλου στο Αίγιο, για την προσφορά ειδών που ήταν απαραίτητα για την διεξαγωγή των αθλητικών εκδηλώσεων.
Τους ευχαριστούμε θερμά για την αρωγή στην προσπάθειά μας

Φωτογραφίες

Βίντεο: Αρχαία Ολυμπία - Παραολυμπιακοί αγώνες - Το ζεϊμπέκικο της έναρξης στους Ολυμπιακούς αγώνες το 2004

Παρουσίαση:  Ολυμπιακοί αγώνες

 

 

____________________________________________________________________________________________________________________________________

 

__________________________________________________________________________________________________________________________________________

ΑΡΧΑΙΑ ΑΓΟΡΑ: Εργασία που έγινε από τους μαθητές της Α τάξης και τη φιλόλογό τους Αυγέρη Μαριάνθη κατά το σχολικό έτος 2014-15

 

Μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αιγίου συνέδεσαν την σύγχρονη αγορά με την αρχαία αγορά των προγόνων μας

Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε όσους βρέθηκαν από τις 10 έως τις 11.30 το πρωί της Πέμπτης 12 Φεβρουαρίου 2015 στην πλατεία Αγίας Λαύρας.

Οι μαθητές της Α” τάξης του 2ου Γυμνασίου Αιγίου, θέλησαν να ασχοληθούν λίγο πιο καλλιτεχνικά και βιωματικά με το μάθημα της αρχαίας ελληνικής γλώσσας.΄Ετσι μας μετέφεραν σε άλλες εποχές, αφού συνέδεσαν τη σύγχρονη αγορά του Αιγίου με την αρχαία αγορά των προγόνων μας, μέσα από δημιουργίες των ίδιων των παιδιών.

Μικρές πέτρες περίτεχνα φιλοτεχνημένες με αρχαία ρητά σοφών πρόσφεραν οι μαθητές στους περαστικούς που με χαρά τα δέχτηκαν επαινώντας παιδιά και εκπαιδευτικούς.

Εμπνεύστρια της όλης δράσης που με φροντίδα, υπομονή και αγάπη συνεργάστηκε με τους μαθητές της Α΄ τάξης ήταν η φιλόλογος κ. Αυγέρη Μαριάνθη.

Σ΄αυτή την προσπάθεια είχε τη συμπαράσταση της Διευθύντριας του σχολείου κ. Αλευρίτου Αγγελικής και των συναδέλφων της Δούκα Αγάθη, Στρατουδάκη Αναστάση, Μπάμπαλη Αγγελική, Γαβριηλίδη Παντούλα, Παναγιωτοπούλου Ελένη και Σώρα Μαριάννα.

Συγχαρητήρια σε όλους!!!

 

 

Μια αποτίμηση της δράσης  «αρχαία αγορά»

 

Οι μαθητές  αξιολόγησαν τη δράση « αρχαία αγορά» ως μια εμπειρία από  «διαφορετική» έως «συναρπαστική». Τους άρεσε πολύ που δούλεψαν ομαδικά, που βγήκαν στην αγορά και μίλησαν με τους ανθρώπους, που έμαθαν για τη ζωή στην αρχαία Ελλάδα, που δραστηριοποιήθηκαν και κατασκεύασαν πράγματα.  Είναι βέβαιο ότι πετύχαμε τους στόχους μας. Και η μεγαλύτερη ικανοποίηση για όσους ασχολήθηκαν με τη δράση αυτή, ήταν να βλέπουμε τους  μαθητές μας  να κινητοποιούνται , να διασκεδάζουν, να αναζητούν τις επόμενες στιγμές της δραστηριοποίησης   γεμάτοι από τη ζωντάνια της  ηλικίας τους, σ’ ένα μάθημα που προκαλεί συχνά αρκετό φόβο και επιφυλακτικότητα.

___________________________________________________________________________________________________________________________________________